Simitten Alınan Vergi Altında Sıfır!

En temel ihtiyaçlardan alınan vergiler neden altından, pırlantadan alınmıyor? Simit alan vatandaş, pırlanta alandan daha mı zengin? TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, mücevher sektöründeki vergi uygulamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, altın bir yatırım aracı olduğu için kesinlikle vergilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Nergis KOBAK
Nergis KOBAK Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Pırlanta, altın, elmas, gümüş gibi lüks denebilecek kıymetli madenler KDV’ye tabi değil. Fakat en temel ihtiyaçlarımız için vergi ödüyoruz. Peki, simitte KDV %1 iken, kıymetli madenler neden vergisiz? 

“Sadece İşçilikte Vergi Var”

TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Kuyumculuk sektöründe, 24 ayar dediğimiz has altında ve mücevherlerde KDV (Katma Değer Vergisi)  yok. Ancak söz konusu taşların işlenerek yüzük, kolye küpe takı haline gelmesinde yapılan işçilikte KDV uygulanır. Onun dışında, has altında KDV’nin olmaması, vergi ödenmediği anlamına gelmiyor. Bilakis bunlar, yüksek derecede gelir vergisi ve kurumlar vergisi ödüyorlar.

Çünkü altın sürekli yükseldiği için enflasyon muhasebesi uygulasalar da ciddi anlamda vergisel yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Ama KDV has altında, mücevherde maalesef sıfır. Ama bunların ülkeye girişinde bir düzenleme, özel bir vergi var mı o kısmını bilmiyorum.”

2000 Liralık Simide 20 Lira Vergi

Temel gıda maddelerinde uygulanan KDV’nin, lüks tüketimden alınmaması da durumu sorgulatıyor.

Dünyada altın imalatı sınırlı olduğu için, bu vergi uygulamasının teşvik amaçlı olduğunu belirten Baş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Simit alırken %1 KDV ödüyorsun ama 24 ayar altın aldığında 0 KDV ödüyorsun. Diyelim ki 10 bin liralık has altın aldın hiçbir şekilde KDV ödemiyorsun. Ama aynı şekilde 2 bin liralık simit alsan 20 lira KDV ödeyeceksin.

“Teşvik İçin”

Dünyada altın imalatı çok sınırlı. Bu vergi uygulaması bir manada altın sektörünü teşvik etme amacıyla getirilmiş bir düzenleme. 1984 yılında Katma Değer Vergisi Kanunu çıktığından beri bu aynı şekilde uygulanıyor.”

“Kesinlikle Vergilendirilmesi Gerekiyor”

Olağanüstü dönemlerden geçtiğimizi belirten Baş, “Toplumsal hassasiyetleri dikkate aldığımızda, bunların vergilendirilmesi gerekiyor. Altın bir yatırım aracı olduğunu için bu, belirli bir kesimin üzerindekilerini, yani yüksek gelir gruplarını ilgilendiren bir düzenleme. Bunun kesinlikle ilave bir KDV ya da farklı bir vergi ile vergilendirilmesi gerekiyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Özel Haber/Nergis Kobak

21 Kas 2023 - 17:00 Ordu- Gündem

Muhabir  Nergis Kobak